VÝZVA pro Evropský týden duševního zdraví: Společně do Terstu a zpět / Od institucí k životu v komunitě

VÝZVA pro Evropský týden duševního zdraví, Společně do TerstuV týdnu od 13. do 19. května 2024 vyrazte ven na procházku nebo si zaběhat. Kdekoliv. Pomůžete tím sobě i druhým. Společně s Vámi chceme urazit vzdálenost, která odpovídá trase do italského Terstu a zpět. Před padesáti lety právě zde v terstské léčebně zahájil psychiatr Franco Basaglia transformaci ústavního systému na komunitní služby a změnil tak navždy pohled na péči o lidi s duševními problémy. Na této cestě je naše společnost také.

Užijte si radost z pohybu

Fyzická aktivita přispívá k uvolňování endorfinů a endorfiny, hormony štěstí, pomáhají zlepšovat naše duševní zdraví. Snižují stres a pomáhají zahnat pocity úzkosti. Fyzický pohyb zvyšuje sebedůvěru a prospívá v mnoha dalších oblastech života. Užijte si radost z pohybu. Prospějete tím sobě a můžete motivovat i další.

Zážitky a fotky na sítích

Nainstalujte si do telefonu aplikaci Relive (je zdarma) a přidejte se do výzvy „Společně do Terstu a zpět“. Sdílejte zážitky, výhledy, zkušenosti, nesnáze i radosti z cest s fotkami či videi na sítích s hashtagem #1000kmprodusevnizdravi.

Od institucí k životu v komunitě

Na společné cestě pojďme diskutovat téma cesty, která je často mnohem delší a složitější, než cesta do Terstu a zpět. Pojďme se zamyslet nad cestou z instituce do života v komunitě. Jak se daří dostat z instituce? Jaké jsou na takové cestě bariéry a překážky? Co by pomohlo?

Sdílejte své komentáře přímo v aplikaci při publikování svých aktivit, nebo diskutujte na sociálních sítích pod příspěvkem s výzvou.

Akci pořádá FOKUS Česká Republika, ve spolupráci s Asociací komunitních služeb (AKS), v rámci Evropského týdne pro duševní zdraví. FOKUS a AKS poskytují sociální a zdravotní komunitní služby dospělým a dětem starším 12 let, aby mohli žít normální život tam, kde se jim líbí.

Odkaz na výzvu v aplikaci Relive: https://www.relive.cc/challenge/invite/2vjqmnqb6qeqwr

Více o tom, jak Franco Basaglia uzavřel psychiatrickou léčebnu v Terstu a umožnil návrat pacientů do běžného života, se můžete dozvědět ve filmu Bylo jednou jedno město bláznů nebo v publikacích Inspirace pro centra duševního zdraví – Terst / FACT /Otevřený dialog či v naší knize Svoboda především

Více o potřebě transformovat psychiatrické nemocnice a velké sociální ústavy, tedy proč je potřeba deinstitucionalizace, se můžete dozvědět v online knihovně Fokusu ČR nebo například v naší knize Za zdmi.  

Více novinek
Přejít nahoru